Laat hem bij thuiskomst op zijn gemak de omgeving bekijken, rond snuffelen. Laat zien waar hij zijn waterbak kan vinden, waar zijn plek is. Laat de hond zijn gang gaan en geef hem geen aandacht, hoe graag je het ook wil. Spelen en dergelijke komt allemaal wel en hoe meer rust je de hond geeft in het begin, hoe sneller en beter het met hem zal gaan. Bij thuiskomst het liefste alleen even in de tuin laten plassen (riem aanhouden). Buiten een wandeling is al teveel.
Zorg dat hij een veilig plekje in huis heeft waar hij zich kan terugtrekken als hij dit wil en sta dit ook toe. De ene kiest voor een lekkere hondenkussen, de andere wil liever een bench gebruiken. Zorg voor meerdere ligplekken waar de hond zich kan ontspannen.
Vaak kiest men er wel voor een bench te gebruiken, dit kan een veilige/beschermde plek voor de hond zijn. Ook kan dit later gebruikt worden voor als u er even niet bent en daardoor de hond veilig even alleen thuis kan laten.
Dit moet hij natuurlijk leren kennen en ook opbouwen.
Zorg er voor dat de bench op de juiste plek staat, dus niet in de looproute maar op een rustige plek. Maar ook dat deze groot genoeg is. De hond moet er in kunnen staan, zich om kunnen draaien en er lang uit in kunnen liggen.
Zorg er ook voor dat er een fijn kleed/kussen in ligt. Kijk eerst of hij zelf de bench gaat opzoeken als het deurtje open staat. Leg er anders iets lekkers in om te kijken of hij daardoor de bench zelf inloopt/ gaat bekijken. Nodig hem uit om er naar toe te komen.
Leg er gedurende de dag er steeds iets in. Op een gegeven moment, als de bench voor hem veilig genoeg voelt, gaat hij hem vaker vanuit zichzelf opzoeken.
Daarna kun je proberen de deur van de bench op een kiertje te zetten, zodat hij merkt dat hij er ook zelf weer uit kan.
Voelt hij zich comfortabel genoeg dan kun je kijken om de bench te sluiten. Begin bijvoorbeeld met een paar seconden, geef hem iets waar hij langer op kan kauwen. Blijf wel in het zicht van de hond. Doet hij dit goed, zet de deur dan weer open en beloon hem met een positieve stem en een knuffel. Zo kun je dit steeds verder op gaan bouwen. Merk je dat hij het toch nog angstig vind om de bench te sluiten neem dan weer een stap terug en laat hem eerst positieve ervaringen opdoen met de bench. Bij de ene hond gaat dit proces sneller dan bij een andere hond. Heb vooral geduld. Soms kan het helpen om een kleed over de bench te leggen, zodat hij minder prikkels van buitenaf krijgt.
Stop een hond nooit onder dwang in een bench of gebruik het als straf. Hij moet de bench als prettig gaan ervaren.
Wandelen met de hond
Vaak is de voorgeschiedenis van de hond bij ons onbekend. Een hond kan angstig zijn en dit kan zich uiten in wegduiken, verstoppen, grommen, vluchten, aanvallen, happen etc. Vaak laat voorafgaand de hond signalen zien en het is belangrijk dat je deze goed kunt lezen bij de hond, zodat je daarop kunt anticiperen.
De honden zijn veelal gewend om buiten, in grotere ruimtes los te lopen en doen hun behoefte waar het uitkomt. Dus het kan zijn dat de hond bij u nog een ongelukje in huis heeft.
Belangrijk is een vaste routine, de tijden waarop je de hond voert, wanneer je hem uitlaat. Kijk naar zijn signalen.
Een hond zal eigenlijk nooit zijn eigen slaapplek bevuilen. Laat hem zien waar hij zijn behoefte wel mag doen. Is dit de tuin, buiten tijdens de wandeling, bij een pup kun je nog gebruik maken van een zindelijkheidsmatje.
Het belangrijkste moment bij een jonge hond is na het slapen, zet hem meteen buiten of hij als hij het niet in de tuin mag doen, ga dan meteen met hem wandelen. Wandel hierbij alleen naar de dichtstbijzijnde plasplek. Een pup raden wij aan zelfs op te tillen en erheen te dragen.
Zoals eerder beschreven kun je de hond leren om een bench als veilig haven te gebruiken. De bench kun je ook inzetten om de hond leren alleen thuis te blijven. Dan ben je er in ieder geval van verzekerd, dat als je thuiskomt alles nog heel is. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van de hond. Moet hij zijn tanden nog wisselen, de ene is van nature een sloper, de ander gaat relaxt languit op de bank liggen en zo zijn er nog meer voorbeelden.
Je moet niet vergeten dat de hond van nature een roedel dier is. Ook bij onze rescuers verblijven de honden vaak in een roedel, als het gedrag van de hond dit toe laat. Dit helpt ook mede bij het socialiseren met andere honden. Zorg daarom ook als de hond net bij je in huis is, dat je de eerste dagen, weken vrij bent om de hond te laten wennen.
Wil je een bench gebruiken is het dus belangrijk dat je eerst benchtraining inzet.
Bij het aanleren kan het helpen als je hond moe is. Bijvoorbeeld nadat hij net heeft gespeeld of terugkomt van een wandeling. Zorg er voor dat hij van te voren zijn behoefte heeft gedaan, dan kan dit niet zorgen voor extra onrust.
Als hij aan de bench gewend is begin dan met 2 minuten alleen laten van de hond in de bench met de deur dicht. Als het per stap goed gaat kun je dit steeds verder opbouwen. Van 2 naar 5, 10, 15, 30 minuten, 1 uur, 2 uur, 3 uur, 4 uur. Soms zijn kleinere stapjes nodig, beginnend met seconden tot minuten en zo verder.
Doe dit eerst als je in dezelfde ruimte bent, zodat de hond je kan zien, horen, ruiken. Daarna ga je naar een andere ruimte dat de hond je nog wel kan ruiken en horen. En daarna ga je pas het huis uit. Ter ondersteuning kun je ook een (gedragen) shirt in de bench leggen of een speeltje met iets lekkers erin waar hij een tijdje mee bezig kan zijn. De duur voordat een hond alleen kan blijven en hoe lang is per hond verschillend.
Als je geen bench wilt gebruiken kun je een ruimte ook afschermen met hekjes of een aparte ruimte gebruiken zoals een bijkeuken. Zorg ervoor dat als je weggaat de ruimte veilig is voor de hond, hij water heeft, eventueel meerdere ligplekken (bij geen gebruik van een bench) en voldoende bewegingsruimte. Als je wel een bench wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze groot genoeg is en de hond erin kan staan en languit kan liggen.
Zorg voor zo min mogelijk prikkels van buitenaf, zodat hij niet naar iedere voorbijganger gaat blaffen die voorbij loopt. Een deken of kleed over de bench leggen, kan hierbij helpen. Belangrijk hierin is, is dat je het tempo van de hond volgt. Raakt de hond in paniek en begint hij/zij te krabben, graven en piepen, doe dan een paar stapjes terug en begin opnieuw.
Het alleen zijn leert hij ook al door hem niet de hele tijd aandacht te geven als je thuis bent. Je mag hem best even negeren zodat hij zijn eigen plan trekt of benoemt ‘even niet’ of verwijzen naar zijn plaats.
Het belangrijkste bij dit alles, is dat de hond zich veilig en prettig voelt. Dat je het alleen zijn langzaam opbouwt, hierin volg je de hond. Men geeft het advies om de hond in de bench maximaal 4 uur alleen te laten in verband met de bewegingsruimte die hij heeft. Heeft hij een grotere bewegingsruimte tot zijn beschikking, kun je het alleen zijn opbouwen tot 6-8 uur.