Every dog deserves a good home               
 

Een hond uit het buitenland


Buitenlandse honden

Een hond geadopteerd uit het buitenland en nu?

Yes u heeft een hond geadopteerd uit het buitenland en geeft hem de mogelijkheid op een fijn en gelukkig leven, onze dank daarvoor. Bij iedere hond, waar ook vandaan, komt een stuk opvoeding kijken.

Vaak bij deze honden weten wij niet de herkomst, wie de ouders zijn, uit welk milieu hij/zij komt, wat ze hebben meegemaakt en ga zo maar door. Soms worden er pups gevonden met een moeder hond, soms komen ze zo aanwandelen of worden ze door iemand gebracht.
Het is dus mogelijk dat de hond een extra rugzakje heeft en kost het soms wat meer tijd om de klik te vinden. Maar weet wel dat door de energie die u erin steekt, u zijn vertrouwen wint en er heel veel liefde voor terug zal krijgen. Honden zijn gelukkig heel vergevingsgezind, ondanks wat ze vaak allemaal hebben meegemaakt.

Er zijn zoveel methodes die allemaal iets anders zeggen hoe hier mee om te gaan. Alles heeft daarin zijn eigen voor- en nadelen. Het is vooral belangrijk dat u het beste doet voor uw hond, waar u achter staat en wat een positief effect heeft. Iedere hond is tenslotte verschillend.
Wij proberen daar alleen maar advies in te geven, in hetgeen waar wij achterstaan.

De honden komen vaak uit een slechte omgeving, maar dit is wel voor hen een vertrouwde omgeving, waarin zij hebben leren te overleven.
Ineens naar een ander land verhuizen,  dat vraagt dan ook iets van ze. Gelukkig worden onze honden in Italië liefdevol opgevangen door onze rescuers en krijgen daar alle liefde, zorg en aandacht die zij nodig hebben.
Als ze hier in Nederland komen, zijn ze eigenlijk weggerukt uit hun vertrouwde omgeving en hebben ze een lang transport achter de rug. Ze komen hier aan in een vreemde omgeving, mensen/ dieren die ze niet kennen, andere geluiden, andere luchtjes. Alles bij elkaar een hoop indrukken die de hond allemaal moet verwerken.
Het is daarom vooral belangrijk dat u de hond de tijd gunt om hieraan te wennen. Die tijd kan per hond verschillend zijn. Dit kan zijn weken, maanden etc. Dit is per hond verschillend.
Laat hem eerst aan u, het gezin, zijn nieuwe huisje wennen, voordat iedereen de hond wil komen bekijken of dat u hem overal mee naartoe neemt of juist meteen alleen thuis wil laten. De eerste paar weken heeft de hond vooral rust nodig. Een hond hoort normaal zo’n 18 uur per dag te slapen. Pups zelfs 20 uur. Ze verwerken dan alle indrukken. In het begin hebben ze heel veel indrukken nog te verwerken. Geef ze die tijd. Lange wandelingen, bezoekjes enz., zijn vaak veel te veel voor ze. Laat ze even buiten plassen en verder niet.
Eigenlijk, net als een kind heeft je hond, juist nu, rust, veiligheid en regelmaat nodig. Verwacht niet meteen van alles van hem, uiteindelijk kan het je ook alleen maar gaan frustreren als jij van alles van hem verwacht waar hij op dit moment nog niet aan kan voldoen.

Wat is in het begin dan vooral belangrijk?


 Veilige plek

Laat hem bij thuiskomst op zijn gemak de omgeving bekijken, rond snuffelen. Laat zien waar hij zijn waterbak kan vinden, waar zijn plek is. Laat de hond zijn gang gaan en geef hem geen aandacht, hoe graag je het ook wil. Spelen en dergelijke komt allemaal wel en hoe meer rust je de hond geeft in het begin, hoe sneller en beter het met hem zal gaan. Bij thuiskomst het liefste alleen even in de tuin laten plassen (riem aanhouden). Buiten een wandeling is al teveel.

Zorg dat hij een veilig plekje in huis heeft waar hij zich kan terugtrekken als hij dit wil en sta dit ook toe. De ene kiest voor een lekkere hondenkussen, de andere wil liever een bench gebruiken. Zorg voor meerdere ligplekken waar de hond zich kan ontspannen.
Vaak kiest men er wel voor een bench te gebruiken, dit kan een veilige/beschermde plek voor de hond zijn. Ook kan dit later gebruikt worden voor als u er even niet bent en daardoor de hond veilig even alleen thuis kan laten.
Dit moet hij natuurlijk leren kennen en ook opbouwen.
Zorg er voor dat de bench op de juiste plek staat, dus niet in de looproute maar op een rustige plek. Maar ook dat deze groot genoeg is. De hond moet er in kunnen staan, zich om kunnen draaien en er lang uit in kunnen liggen.
Zorg er ook voor dat er een fijn kleed/kussen in ligt. Kijk eerst of hij zelf de bench gaat opzoeken als het deurtje open staat. Leg er anders iets lekkers in om te kijken of hij daardoor de bench zelf inloopt/ gaat bekijken. Nodig hem uit om er naar toe te komen.
Leg er gedurende de dag er steeds iets in. Op een gegeven moment, als de bench voor hem veilig genoeg voelt, gaat hij hem vaker vanuit zichzelf opzoeken.
Daarna kun je proberen de deur van de bench op een kiertje te zetten, zodat hij merkt dat hij er ook zelf weer uit kan.
Voelt hij zich comfortabel genoeg dan kun je kijken om de bench te sluiten. Begin bijvoorbeeld met een paar seconden, geef hem iets waar hij langer op kan kauwen. Blijf wel in het zicht van de hond. Doet hij dit goed, zet de deur dan weer open en beloon hem met een positieve stem en een knuffel. Zo kun je dit steeds verder op gaan bouwen. Merk je dat hij het toch nog angstig vind om de bench te sluiten neem dan weer een stap terug en laat hem eerst positieve ervaringen opdoen met de bench. Bij de ene hond gaat dit proces sneller dan bij een andere hond. Heb vooral geduld. Soms kan het helpen om een kleed over de bench te leggen, zodat hij minder prikkels van buitenaf krijgt.

Stop een hond nooit onder dwang in een bench of gebruik het als straf. Hij moet de bench als prettig gaan ervaren.


Wandelen met de hond


Veel honden die geadopteerd zijn, zijn niet gewend om aan de lijn te lopen. Zij lopen bij de rescuers los rond tussen andere honden in de kennels, buiten, in huis.
Vandaar dat wij ook gebruik maken van een veiligheidstuig, anti-ontsnappingstuig. Vooral de eerste maand is het belangrijk om de hond deze te laten dragen en dubbel aan te lijnen. Een riem voor in de hand en een riem voor om de schouder, dit zodat de hond niet kan ontsnappen. Ook adviseren wij om een tracker te gebruiken, dit voor in het geval de hond toch ontsnapt. Deze is ook later te gebruiken voor als de hond bijvoorbeeld ergens van schrikt en dan wegloopt.

Sommigen honden laten het meteen toe om het tuigje aan te doen, de ander niet. Mocht hij dit niet willen nodig hem met een hondensnoepje uit met de ene hand, waardoor je met de andere hand het tuigje om zijn hoofd kunt begeleiden. Probeer hem af te leiden en beloon positief gedrag meteen. Herhaling zorgt voor herkenning.
De meeste honden lopen dan mee aan de riem, trekken aan de riem of sommige hebben geen zin om te lopen en gaan zitten.
Als een hond niet meeloopt, forceer dit niet, ga niet als een gek de hond over straat mee sleuren. Probeer eerst te achterhalen wat de oorzaak is, heeft hij pijn, angst of gewoon geen zin.
Bij angst/geen zin werkt het beste om te kijken of je zijn aandacht kunt krijgen. Heb je zijn aandacht beloon dit dan (snoepje/speelt/stemgebruik), al loopt hij dan ook maar steeds een paar passen mee. Vaak kan het bij de hond helpen als er een andere hond meeloopt. Bij de rescuers zijn zij vaak al gewend aan het leven in een roedel met andere honden. Mogelijk helpt dit om het patroon te doorbreken. Bijv. een rustige stabiele hond van de buren of vrienden/familie kan daar bij helpen.

Veel voorkomend probleem kan ook het trekken aan de lijn zijn.
Ga dan juist stil staan. Jij bepaalt het tempo en de richting. Doordat jij stil gaat staan zal hij het signaal krijgen dat het geen zin heeft om te trekken. Ook dit zal veel geduld van jou vragen. Soms zet je steeds een paar stappen vooruit en sta je weer stil als hij gaat trekken.
Zorg er ook voor dat je de aandacht van de hond hebt, hierdoor zal hij je makkelijker volgen.

Laat de hond het eerste jaar niet los lopen. Zorg er voor dat hij met jou en de omgeving vertrouwd raakt voordat je dit gaat doen. Je kunt in het begin anders ook gebruik maken van een lange lijn. De hond heeft dan toch het idee dat hij vrij rond loopt, maar mocht hij niet op roepen of een correctie reageren kun je altijd nog op de lijn gaan staan om zijn aandacht en de controle weer terug te krijgen.



Angstige hond

Vaak is de voorgeschiedenis van de hond bij ons onbekend. Een hond kan angstig zijn en dit kan zich uiten in wegduiken, verstoppen, grommen, vluchten, aanvallen, happen etc. Vaak laat voorafgaand de hond signalen zien en het is belangrijk dat je deze goed kunt lezen bij de hond, zodat je daarop kunt anticiperen.

  • Volg bij dit alles het tempo van de hond, beloon het gewenste gedrag i.p.v. ongewenst gedrag ‘verkeerd’ te corrigeren.
  • Kijk waar de hond behoefte aan heeft. Juist extra beweging of duidelijke grenzen/regels, liefde, rust en ruimte etc.
  • Ga aan de vertrouwensband werken en probeer negatieve ervaringen te voorkomen.
  • Zorg dat je bij het benaderen van een angstige hond zelf rustig/ ontspannen bent. Kijk hem niet direct aan en benader hem niet rechtstreeks. Laat hem naar jou toe komen.


Zindelijkheid

De honden zijn veelal gewend om buiten, in grotere ruimtes los te lopen en doen hun behoefte waar het uitkomt. Dus het kan zijn dat de hond bij u nog een ongelukje in huis heeft. 

Belangrijk is een vaste routine, de tijden waarop je de hond voert, wanneer je hem uitlaat. Kijk naar zijn signalen. 

Een hond zal eigenlijk nooit zijn eigen slaapplek bevuilen. Laat hem zien waar hij zijn behoefte wel mag doen. Is dit de tuin, buiten tijdens de wandeling, bij een pup kun je nog gebruik maken van een zindelijkheidsmatje. 

Het belangrijkste moment bij een jonge hond is na het slapen, zet hem meteen buiten of hij als hij het niet in de tuin mag doen, ga dan meteen met hem wandelen. Wandel hierbij alleen naar de dichtstbijzijnde plasplek. Een pup raden wij aan zelfs op te tillen en erheen te dragen.

Alleen blijven en opbouwen daarvan

Zoals eerder beschreven kun je de hond leren om een bench als veilig haven te gebruiken. De bench kun je ook inzetten om de hond leren alleen thuis te blijven. Dan ben je er in ieder geval van verzekerd, dat als je thuiskomt alles nog heel is. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van de hond. Moet hij zijn tanden nog wisselen, de ene is van nature een sloper, de ander gaat relaxt languit op de bank liggen en zo zijn er nog meer voorbeelden.

Je moet niet vergeten dat de hond van nature een roedel dier is. Ook bij onze rescuers verblijven de honden vaak in een roedel, als het gedrag van de hond dit toe laat. Dit helpt ook mede bij het socialiseren met andere honden. Zorg daarom ook als de hond net bij je in huis is, dat je de eerste dagen, weken vrij bent om de hond te laten wennen. 

Wil je een bench gebruiken is het dus belangrijk dat je eerst benchtraining inzet.

Bij het aanleren kan het helpen als je hond moe is. Bijvoorbeeld nadat hij net heeft gespeeld of terugkomt van een wandeling. Zorg er voor dat hij van te voren zijn behoefte heeft gedaan, dan kan dit niet zorgen voor extra onrust. 

Als hij aan de bench gewend is begin dan met 2 minuten alleen laten van de hond in de bench met de deur dicht. Als het per stap goed gaat kun je dit steeds verder opbouwen. Van 2 naar 5, 10, 15, 30 minuten, 1 uur, 2 uur, 3 uur, 4 uur. Soms zijn kleinere stapjes nodig, beginnend met seconden tot minuten en zo verder. 

Doe dit eerst als je in dezelfde ruimte bent, zodat de hond je kan zien, horen, ruiken. Daarna ga je naar een andere ruimte dat de hond je nog wel kan ruiken en horen. En daarna ga je pas het huis uit. Ter ondersteuning kun je ook een (gedragen) shirt in de bench leggen of een speeltje met iets lekkers erin waar hij een tijdje mee bezig kan zijn. De duur voordat een hond alleen kan blijven en hoe lang is per hond verschillend. 

Als je geen bench wilt gebruiken kun je een ruimte ook afschermen met hekjes of een aparte ruimte gebruiken zoals een bijkeuken. Zorg ervoor dat als je weggaat de ruimte veilig is voor de hond, hij water heeft, eventueel meerdere ligplekken (bij geen gebruik van een bench) en voldoende bewegingsruimte. Als je wel een bench wilt gebruiken, zorg er dan voor dat deze groot genoeg is en de hond erin kan staan en languit kan liggen. 

Zorg voor zo min mogelijk prikkels van buitenaf, zodat hij niet naar iedere voorbijganger gaat blaffen die voorbij loopt. Een deken of kleed over de bench leggen, kan hierbij helpen. Belangrijk hierin is, is dat je het tempo van de hond volgt. Raakt de hond in paniek en begint hij/zij te krabben, graven en piepen, doe dan een paar stapjes terug en begin opnieuw.

Het alleen zijn leert hij ook al door hem niet de hele tijd aandacht te geven als je thuis bent. Je mag hem best even negeren zodat hij zijn eigen plan trekt of benoemt ‘even niet’ of verwijzen naar zijn plaats. 

Het belangrijkste bij dit alles, is dat de hond zich veilig en prettig voelt. Dat je het alleen zijn langzaam opbouwt, hierin volg je de hond. Men geeft het advies om de hond in de bench maximaal 4 uur alleen te laten in verband met de bewegingsruimte die hij heeft. Heeft hij een grotere bewegingsruimte tot zijn beschikking, kun je het alleen zijn opbouwen tot 6-8 uur.

E-mailen
Map