Every dog deserves a good home               
 

Honden en voeding

Voor voeding werken wij samen met voeding specialist Nienke Hartvelt, van Woefsmakelijk. Nienke heeft zich helemaal gespecialiseerd in voeding voor honden en dan met name voor honden uit het buitenland. Ook maakt zij zelf hondensnacks van vers vlees, welke zij zelf droogt. Deze zijn ook te bestellen via haar website woefsmakelijk 

Voeding na aankomst van je hond uit het buitenland.

Uit ervaring weten wij dat de honden uit het buitenland veelal van straat leven en van alles eten op straat, uit de prullenbak of zelfs van de vuilnisbelt. Na aankomst in Nederland zijn hun maag en darmen dan ook vaak gevoelig. Door spanning van de reis naar Nederland en dan ook een nieuw huisje waar zij voor altijd mogen blijven, hoe fantastisch dat ook is. Omdat wij uit ervaring weten dat brokken niet altijd een goede start zijn voor de honden adviseren wij je om na aankomst je hond vers vlees te geven, dit om de darmen en maag wat meer rust te geven en diarree tegen te gaan door alle stress die ze oplopen na zo’n lange reis. Geef je hond ook de rust de eerste paar dagen en ga niet gelijk lange wandelingen maken. Het kan zijn dat er de eerste dagen wat bloed bij de ontlasting zit, schrik hier niet van. Dit is van alle spanning van de reis en de nieuwe omgeving en dit gaat na een paar dagen weer over.

Het effect van voeding en gedrag.

Wat voer je jouw hond? Brokken, compleet vers vlees of stel je zelf zijn menu samen? Heb je er weleens bij stil gestaan dat de voeding die je je hond geeft van invloed kan zijn op wat hij doet, hoe hij zich gedraagt?

De meeste mensen kennen echter wel het effect van teveel koffie in je lichaam. Je wordt onrustig, kunt niet meer stil stilzitten, bent chagrijnig en geeft mensen een snauw. Ben je geen koffiedrinker, dan ken je misschien wel het effect van suiker en geur- kleurstoffen.

Deze relatie tussen stress en voeding kan zich ook uiten in fysieke klachten, zoals een verhoogde spierspanning en maagklachten.

De voeding die je aan je hond geeft, kan zeer goed doorwerken in zijn gedrag. Alleen daarom is het al goed om een blik te werpen op het eten wat je geeft aan je hond. Brokken worden bijvoorbeeld geproduceerd onder hoge temperaturen, variërend van 75 (geperste brok) tot meer dan 150 graden (geëxpandeerde brok) Celsius. Veel van de aminozuren vitamines en mineralen overleven deze hitte niet. De stoffen gaan dus verloren of werken niet meer. Veel producenten sprayen na de verhittingsproces vitamines over de brokken, maar de meeste stoffen zijn ook nog eens licht- en luchtgevoelig.

Een alternatief is het voeren van verse voeding, compleet of zelf samengesteld. In het vlees zit onder meer de benodigde tryptofaan en alle ander benodigde vitamines en mineralen. Omdat verse voeding niet verhit wordt, blijven de stoffen in de voeding en komen ze dus in deze toestand in het lichaam van je hond terecht, zodat die er ook daadwerkelijk nog iets mee kan. Wil je geen verse voeding geven, dan kun je overwegen met supplementen te werken om ervoor te zorgen dat je hond deze essentiële voedingstoffen in voldoende mate binnen krijgt.

De voedingstoffen, die je hond binnenkrijgt, worden gebruikt als basis voor zijn hele lichaam en alle weefsels, zoals organen, spieren en bindweefsel. Dus ook zijn zenuwstelsel, hersenen, hormonen en neurotransmitters. Zij bepalen het gedrag van een hond, want alles wat je hond doet is een reactie van deze stoffen. Uit onderzoek is gebleken dat een verhoogde opname van aminozuur tryptofaan agressie, obsessief-compulsief gedrag en stressgevoeligheid kan verminderen. Door voeding te kiezen waar dit inzit zul je zien dat je hond rustiger gaat worden. Jouw hond wordt een gelukkige hond als zijn maag en darmstelsel rustiger is. De maag en darmen zijn essentieel van belang hoe de hond zich voelt. Hier kan jij jouw voer op aanpassen. Kijk wat het beste werkt voor jouw hond. Brokken, vers vlees of een samengesteld menu.


Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!

E-mailen
Map