Every dog deserves a good home               
 

Babesiose

Babesiose wordt veroorzaakt door het eencellige organisme (protozo), Babesia canis. Deze organismen leven in de rode bloedcellen. Babesiose wordt overgedragen door besmette teken. Lang niet alle tekensoorten zijn geschikt voor het overbrengen van Babesiose. In Europa is maar EEN tekensoort bekend die als overbrenger kan fungeren. Deze teek heet Dermacentor reticulatus. Deze teek kon voorheen in Nederland niet overleven. Maar door de zachtere winters is hij tegenwoordig wel al in Nederland gesignaleerd. Een teek besmet zich door bloed te zuigen bij een besmette hond. Als zo'n teek vervolgens op een niet-besmette hond terecht komt, kan deze hond geïnfecteerd raken. Voor de duidelijkheid, Babesiose kan niet worden overgedragen van hond op mens.




Verloop van de ziekte

Vanaf het moment dat een teek begint met drinken duurt het ongeveer 3 dagen voordat de ziektekiemen worden overgedragen op de hond. De ziektekiemen dringen door in de rode bloedcellen en gaan zich daar vermenigvuldigen. Dit zorgt ervoor dat de rode bloedcellen openbarsten. Het duurt 10-20 dagen voor de eerste symptomen optreden. Honden, die geboren zijn in streken waar de ziekte vaak voorkomt, kunnen jarenlang besmet zijn zonder ziek te zijn, omdat ze door de generaties heen een bepaalde immuniteit hebben opgebouwd. Toch kan ook bij deze honden de ziekte zich ooit openbaren.

Symptomen

Een groot aantal verschillende symptomen kan optreden.

Het zich in de huid vastzetten van de teek geeft vaak jeuk en irritatie. Zelfs na het loslaten van de teek kan er zich gedurende enige tijd een verdikking en ontsteking van de huid voordoen. Verder hebben honden met Babesiose vaak koorts, een slechte eetlust en kunnen ze last hebben van braken. De slijmvliezen zijn bleek, maar soms zijn ze ook geel van kleur. Een van de meest opvallende symptomen is sterk rood verkleurde urine. Dit komt, omdat de bloedkleurstof, die normaal in rode bloedcellen zit, door het kapot gaan van die cellen in het bloed komt. Deze kleurstof wordt vervolgens door de nieren uitgescheiden en komt in de urine terecht. Als de ziekte wat langer duurt kan een dier in shock raken.

Ook al is er veel ophef over de ziekte. De ziekte zelf is niet altijd dodelijk. Veel honden overleven de ziekte, echter niet allemaal. Als de hond de ziekte overleeft, blijven er helaas vaak chronische verschijnselen bestaan voor de rest van zijn/haar leven. Deze chronische verschijnselen kunnen zijn: een verhoogde hartslag, opgezette lymfeklieren, een vergrote milt, onderhuidse bloedingen en bloedarmoede, geelzucht, zweren in de bek en/of ademhalingsproblemen (ook hoesten). Helaas overlijden daardoor veel honden later alsnog.

Behandeling

Voor de behandeling wordt genoemd: injectie van Imizol en indien nodig infuus of bloedtransfusie en imidocarb dipropionaat (Carbedia®).

Voor een juiste behandeling dient u contact op te nemen met uw dierenarts.

Preventie

Er zijn verschillende mogelijkheden om Babesiose te voorkomen. Zoals eerder vermeld, wordt de ziekte pas overgedragen na de derde dag dat de teek op de gastheer bivakkeert. Door voor een goede tekenbestrijding te zorgen, overleeft de teek die drie dagen niet en draagt hij de ziekte dus ook niet over.

Als uw hond geregeld vertoeft in gebieden waar teken voorkomen, is het dan ook meer dan raadzaam om uw hond dagelijks te controleren op de aanwezigheid van teken. Teken kunt u eenvoudig verwijderen met behulp van een tekentang, -lasso of -lepel. Belangrijk is dat de teek in zijn geheel wordt verwijderd. Probeer de teek niet te verwijderen met behulp van aceton of iets dergelijks.

Er zijn diverse middelen in verschillende vormen (spot-on druppels, banden, sprays) op de markt die preventief tegen teken werken zoals Frontline (duo), ProMeris Duo, Tick-Fence en Scalibor. Neem voor advies op maat contact op met uw dierenarts. Het is ook mogelijk uw hond preventief tegen Babesiose te behandelen alvorens af te reizen naar een risicogebied. Deze bescherming duurt ongeveer 4 weken. Nadeel van deze methode is dat de medicijnen tegen Babesiose bijwerkingen kunnen hebben.

Als derde mogelijkheid bestaat er een inenting tegen Babesiose. Deze enting is relatief duur en biedt maar gedurende een paar weken een gedeeltelijke bescherming.

Bij twijfel of klachten altijd contact opnemen met de dierenarts.

Deze informatie is beschikbaar via Animal Foundation Platform op de website:  www.animalfoundationplatform.nl

E-mailen
Map