Wij zijn op zoek naar gastgezinnen die tijdelijk hondjes op willen vangen. Dit kan gaan om een volwassen hond of pup, die rechtstreeks uit Italië komt en eerst wat extra tijd, zorg, aandacht, liefde en training nodig hebben, voordat zij geadopteerd kunnen worden. Soms zijn honden nog wat angstig als ze aankomen, soms om medische redenen en soms gaat het om ruwe diamanten die eerst nog wat extra aandacht en training nodig hebben. Het kan soms ook gaan om noodopvang van honden die al in Nederland zijn en om wat voor reden dan ook niet bij hun adoptant/baasje kunnen blijven. Gastgezin zijn is zeer mooi en dankbaar werk. Jij kunt het verschil maken in het leven van een rescue hond/pup en de eerste opstap zijn naar hun nieuwe leven. Om deze honden op te vangen heb je vooral hondenliefde nodig. Daarnaast is empathie en besef voor de situatie, waar veel van deze honden uitkomen, erg belangrijk. Verder zijn voldoende tijd en ruimte noodzakelijk en zijn ervaring met en kennis van honden en hun gedrag een pré.
Een gastgezin vangt tijdelijk een hond op die nog niet geadopteerd is of die om een andere reden een tijdelijk huis nodig heeft, tot er een geschikte adoptant/ baasje gevonden is. Als gastgezin neem je de zorg op voor de hond. Je geeft ze eten, je laat ze uit/maakt wandelingen met ze, geeft de training die ze nodig hebben en laat ze wennen en “landen” aan het leven in Nederland. Ook het (verder) socialiseren, zindelijkheidstraining en leren aan de riem lopen hoort hier bij. Soms kan bench training hierbij helpen, omdat een hond zijn eigen nest niet wil bevuilen. Houdt er rekening mee, dat een pup er ook ’s nachts eruit kan moeten om te plassen of poepen.
De duur van de opvang is moeilijk te voorspellen. Het kan variëren van enkele dagen tot enkele weken. In een zeldzaam geval zelfs tot enkele maanden.
Waarom hebben wij gastgezinnen nodig
Niet alle honden worden of kunnen gelijk bij aankomst in Nederland geadopteerd worden. De overgang van hun oude leven in Italië, naar onze rescuers en vervolgens naar Nederland is groot. Veel honden zijn niet gewend aan het huisleven en aan de drukte in Nederland. Wonderbaarlijk passen heel veel honden zich snel aan de nieuwe situatie aan. Maar het komt ook voor dat een hond wat langer nodig heeft om te “landen” en meer begeleiding nodig heeft. Die honden gaan eerst tijdelijk naar een gastgezin in Nederland, voordat zij geadopteerd worden. Bij een gastgezin krijgen wij ook nog meer inzicht in het karakter en gedrag van de hond, waardoor wij nog beter het juiste baasje ervoor kunnen vinden.
Soms komt het ook voor dat wij een hond, die al in Nederland is, tijdelijk bij een gastgezin moeten plaatsen. Dit kan komen door ziekte van het baasje, dat een thuissituatie plots verandert bij een adoptant of omdat het om een andere redenen niet gaat. In dat geval plaatsen wij een hond tijdelijk bij een gastgezin, tot wij een nieuw geschikt baasje hebben gevonden.
Hoe gaat het in zijn werk
Nadat u zich heeft aangemeld als gastgezin, nemen wij contact met u op. Wij geven nog meer informatie en u kunt alle vragen stellen die u heeft. Mocht er van beide kanten een ja zijn, dan proberen wij nog een huisbezoek te doen, zodat wij zelf de situatie thuis kunnen zien. Anders zal er een videocall plaatsvinden of vragen wij om filmpje(s) te sturen van de thuissituatie, tuin en omgeving. Als alles goed is bevonden, wordt er een gastgezin overeenkomst opgemaakt, waar alle afspraken duidelijk in staan.
Bij het plaatsen van een hond bij een gastgezin wordt rekening gehouden met de wens en situatie van het gastgezin, maar ook naar wat de hond nodig heeft. Op het moment dat wij voor een hond een gastgezin nodig hebben, nemen wij contact op. Als een gastgezin de hond wil opvangen, volgt de rest van de informatie. Als er een hond wordt opgevangen die rechtstreeks uit Italië komt, komt het gastgezin deze gelijk bij aankomst van de bus ophalen en neemt hem/haar mee naar huis. Op het moment dat het om opvang van een hond gaat die al in Nederland is, zal de hond in overleg gebracht worden of opgehaald door het gastgezin.
De Stichting en het gastgezin houden vervolgens nauw contact over de voortgang van de hond. In overleg wordt bepaald of een hond klaar is voor adoptie. Het gastgezin hoeft niet te zoeken naar een adoptant. Stichting Paws Rescue Team gaat de hond dan promoten en op zoek naar een geschikte adoptant/baasje voor de desbetreffende hond. Dit gaat vaak wel in samenspraak met het gastgezin, aangezien die de hond natuurlijk het beste kent. Als er na de zorgvuldig uitgevoerde screening een potentiële adoptant is, brengen wij die in contact met het gastgezin voor het maken van een afspraak om de hond te bezoeken en kennis te maken. Het gastgezin brengt hiervan een duidelijk verslag uit aan de Stichting over het bezoek, waarna er in overleg met het gastgezin wordt besloten of de hond geadopteerd kan worden. Indien de hond geadopteerd kan worden, dan wordt er, na betaling van de adoptiekosten aan de Stichting, een afspraak gemaakt met de desbetreffende adoptant voor het ophalen van de hond bij het gastgezin.
Op dat moment zit het erop voor het gastgezin en is de hond onderweg naar zijn nieuwe gouden mand. Met een voldaan gevoel kunnen jullie dan terugkijken op een succesvolle opvang van een rescue hond.
Wat heeft u nodig en wat zijn de kosten
Het eerste wat u nodig heeft als gastgezin is heel veel hondenliefde, geduld, tijd en empathie voor de hond en het leven wat hij/zij had in het buitenland.
Iedere hond komt met een veiligheidstuig set of halsband/riem vanuit de Stichting. Daarnaast zal de hond vanuit de Stichting een tracker krijgen. Deze is het gastgezin verplicht te gebruiken bij de hond. Voer, speeltjes, mand end. moeten in principe zelf aangeschaft worden. De ervaring leert dat gastgezinnen deze vaak zelf al hebben. Soms heeft de Stichting een mand, bench, speeltjes of voer beschikbaar. Hierin zijn wij echter afhankelijk van donaties.
Dierenartskosten worden door de Stichting betaald. Wel dient een dierenarts bezoek van tevoren besproken en akkoord te zijn vanuit de Stichting. Verkeert de hond/pup in levensgevaar, dan kan er uiteraard direct naar de dierenarts gegaan worden. De Stichting draagt hier de kosten van. Wel dient er dan direct daarna contact opgenomen te worden met de Stichting. Alle honden/pups komen volledig gevaccineerd en gechipt naar Nederland. Soms komt het voor dat een hond/pup nog extra ontwormd moet worden.
Veel gestelde vragen
Nee. Het opvangen van een hond/pup geschiedt op vrijwillige basis en hier wordt geen vergoeding voor betaald.
Wat als de hond/pup iets kapot maakt. Wordt de schade dan vergoed?
Nee. Deze kosten worden niet door de Stichting vergoed. Uw verzekering beschouwt een opvang hond/pup als uw eigen hond. Schade aan inboedel wordt (meestal) niet gedekt door je verzekering en ook niet door de verzekering van de Stichting. Als u een hond in huis neemt, gaat de verzekering ervan uit dat men eventuele schade incalculeert.
Wat als een hond/pup toch niet goed in het gezin past?
Voor de hond/pup is het belangrijk dat hij/zij een stabiele woonsituatie heeft, totdat hij/zij naar hun nieuwe baasje gaan. Wanneer het om wat voor reden dan ook niet goed gaat bij het gastgezin, halen wij de hond/pup weg en plaatsen deze in een ander gastgezin. Dit heeft uiteraard niet onze voorkeur en gaat altijd in overleg met het gastgezin. Echter staat het belang van de hond/pup altijd bovenaan.
Bent u een hondenliefhebber?! Lijkt het u wat om een hond te helpen, heeft u de tijd ervoor en kennis van honden en hun gedrag, meld je dan aan als gastgezin via ons contactformulier!!
Mocht je nog vragen hebben neem dan gerust contact met ons op!